Friday, April 04, 2014

Утрешните вести
Додека се сушат
испраните мозоци
спрострени под светло
на мониторите,
колпортерите разнесуваат
утрешни детергенти
за денешните флеки.
Истренирани кучиња
ги водат слепите улици
безбедно до плоштадите.
Не верувај им на сетилата.
Луѓето мирисаат на овошје,
на зачини или на цветови,
на океани и на зимзелени дрвја…
а полни се измет.
Имаат испеглани алишта и брчки
но одвнатре се згужвани.
Зборовите им значат
поинаку од што звучат.
Пробај, загризи ја јадицата.
И чекај ја временската прогноза.

No comments: